Hogyan tanítok?

Török nyelvtanárAz első kérdés, amelyet sokan feltesznek, amikor egy új tanárt választanak, hogy vajon milyen módszer szerint tanít? Ez egy nagyon fontos része a kezdeti beszélgetésnek, amely igen sok időt vesz igénybe. Hiszen ki akarna rossz lóra tenni? Úgy gondoltam, hogy mindezt talán lerövidíthetném, hogyha leírom. Tehát következzék az én kis elméletem arról, hogy hogyan fogunk együtt tanulni. Szeretném megjegyezni: az együttműködésünket erősen befolyásolja mind a kettőnk stílusa, rengetegféleképpen tanulhatunk együtt.

 1. Kedvesen és türelmesen. Semmi nem tud kihozni a sodromból, kivéve a megbízhatatlan tanítványok. :)
 2. Legfőbb célom a nyelvtanulónak sikerélményt okozni!
 3. A mindennapi életből merített élethelyzeteket, szituációkat tanítom és gyakoroltatom. A négy alapkészséget (beszéd, szövegértés, írás, olvasás) megfelelő egyensúlyban fejlesztem.
 4. Szeretettel, ezt szeretem, ehhez értek, ettől vagyok boldog.
 5. Rengeteg önálló feladatot kapsz, melyekről elsősorban csak beszámolsz röviden (az óra elején, és utána haladunk is tovább). Ennek természetesen megvan az az előnye, hogy olcsóbbá teszi a tanfolyamot, hiszen sokkal kevesebb órát kell kifizetned.
 6. Tanítványaimat aktív részvételre és gondolkodásra ösztönözöm. Rávezetéssel segítem a megértésben ahelyett, hogy instant válaszokat adjak. Így fejlesztem a nyelvtanulók tanulási képességeit.
 7. Nem íratok szódolgozatot, mert azt tartom, hogy inkább mondatokat írjunk (sokat). A szövegkörnyezetben tanult szó jelentése jobban megmarad az egyenként bemagoltaknál.
 8. Az van, amit te szeretnél; úgy haladunk, ahogy neked kényelmes; de szigorúan elvárom, hogy mindig csak akkor haladjunk tovább, amikor az alapok készségszinten mennek.
 9. Célom, hogy a nyelvtanuló a nyelvtanulás minél korábbi szakaszában sikerélményt élhessen át, és ezáltal magabiztosan kezdje alkalmazni a nyelvet írásban és szóban.
 10. Tágan értelmezve a tananyagot. El tudok rugaszkodni a tankönyvtől, igyekszem mindenre válaszolni akkor is, ha éppen az a kérdés, hogy hol mennyit illik alkudni, milyen a török vallás, miért olyanok a törökök, amilyenek stb. Tudom, hogy sokaknak én vagyok a legközvetlenebb forrás és közvetítő köztünk és a nyelv mögött álló kultúra között. Napjainkban ezt a funkciót sajnos elhanyagolják.
 11. Megbízhatóan, évente maximum 1-2 szer fordulhat elő, hogy nem tartom meg a tervezett órát, de ehhez igen nyomós indok szükséges a részemről.
 12. Figyelmesen, mindig van valami rágcsálni vagy innivaló, tea, kávé, süti.

 

Távoktatás, török oktatás az interneten keresztül

Török távoktatásSokan vannak olyanok, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak eljönni hozzám, az ő számukra interneten keresztül is vállalom az oktatást Skype segítségével.

Online török óra esetében mindenképpen egyeztetnünk kell a részletekről, a konkrét időpont előtt legalább 1-2 nappal.